Koning Willem III (1817-1890)

Afgietsel van een gipsen beeld door een onbekende beeldhouwer in het Museum Rotterdam. Brons, 49,5 x 37 cm. Gegoten in opdracht van de Raad van State door de bronsgieterij Sijen te Beek, naar een door haar gemaakte en door Eric Claus aangesneden mal van het beeld.

Geen eenvoudige zoektocht

Gebeeldhouwde portretten van Koning Willem III zijn zeldzamer dan die van zijn vader. Daardoor was de zoektocht naar een beeld dat in aanmerking kwam om te worden afgegoten voor de galerij, niet eenvoudig. De keuze is uiteindelijk gevallen op een gipsen beeld dat behoort tot de collectie van het Museum Rotterdam. Op basis van vergelijking met andere portretten van de vorst kan dit portret omstreeks 1860 worden gedateerd.

Maker onbekend

Wie de maker is, is onbekend. Een in gegoten exemplaar bevindt zich in de verzameling van Paleis Het Loo. Het opschrift Alliage Christofle & Cie wijst niet op de maker, maar op het bedrijf dat afgietsels maakte, namelijk het Parijse atelier van Charles Christofle (1805-1863). Het atelier heeft vooral bekendheid gekregen als producent van zilver. De vorst is afgebeeld in admiraalsuniform en draagt onder andere de versierselen van de Orde van het Gulden Vlies. Deze waren hem in 1842 verleend.