Koningin Beatrix (geboren 1938)

Nel van Lith (geboren 1932). Brons, 42 x 38 cm. Vervaardigd in opdracht van de Rijksvoorlichtingsdienst als een van de officiële staatsieportretten, 1983; dit exemplaar is gegoten voor de Raad van State, 1983.

Veertig exemplaren

Na de troonsbestijging van Koningin Beatrix in 1980 gaf de Rijksvoorlichtingsdienst aan vier kunstenaars een opdracht om een beeltenis van de nieuwe vorstin te maken. Een van hen was de beeldhouwster Nel van Lith. Zij maakte een borstbeeld van de koningin, dat in brons kon worden gegoten. Er zijn alles bij elkaar ongeveer veertig exemplaren gegoten die verspreid zijn over openbare gebouwen in ons land. Een exemplaar heeft al sinds de presentatie van de staatsieportretten in 1983 een plaats in het gebouw van de Raad van State. De kunstenares heeft een aantal maanden aan dit portret gewerkt. In die periode heeft de koningin ongeveer veertig uur voor haar in Huis ten Bosch geposeerd. Na afloop kwam zij het resultaat in het atelier van Nel van Lith bekijken.

Over de kunstenaar Nel van Lith

Petronella Huberta ('Nel') van Lith werd in 1932 geboren in Blaricum en is een dochter van de beeldhouwer Hubert van Lith (1908-1977). Zij volgde een opleiding aan de Kunstnijverheidsschool Quellinus Amsterdam van 1950 tot 1951 en vervolgens aan de Rijksacademie van beeldende kunsten Amsterdam van 1951 tot 1956. Daar kreeg zij onder andere les van de hoogleraar Vincent Esser. Zij huwde de jong gestorven beeldhouwer Adam Jansma (1929-1965). Aanvankelijk was Nel van Lith werkzaam in Amsterdam, later aan het Gein nabij Driemond en sinds 1994 in Biddinghuizen. Zij behoort tot de belangrijkste moderne Nederlandse beeldhouwers en werkt zowel in steen als in brons. De portretkunst is een van haar specialismen. Bekend is haar borstbeeld van museumdirecteur Willem Sandberg uit 1982. Hiervan zijn exemplaren aanwezig zijn in het Stedelijk Museum in Amsterdam, in het Jeruzalem Museum en in het Museum Beelden aan Zee. In het laatstgenoemde museum bevindt zich ook het portret van architect Wim Quist uit 2006.