Koning Willem III (1817-1890)

Afgietsel van een gipsen beeld door Johan Theodore Stracké (1817-1891) uit 1854 in het Museum Rotterdam. Brons, 49,5 x 37 cm. Gegoten in opdracht van de Raad van State door de bronsgieterij Sijen te Beek, naar een door haar gemaakte en door Eric Claus aangesneden mal van het beeld.

Geen eenvoudige zoektocht

Gebeeldhouwde portretten van Koning Willem III zijn zeldzamer dan die van zijn vader. Daardoor was de zoektocht naar een beeld dat in aanmerking kwam om te worden afgegoten voor de galerij, niet eenvoudig. De keuze is uiteindelijk gevallen op dit gipsen beeld dat behoort tot de collectie van het Museum Rotterdam. Ten tijde van de onthulling van de portretgalerij kon Museum Rotterdam niet met zekerheid stellen wie de ontwerper was. Het museum heeft dit borstbeeld later toegeschreven aan Johan Theodore Stracké. De vorst is afgebeeld in admiraalsuniform en draagt onder andere de versierselen van de Orde van het Gulden Vlies.

Over de kunstenaar Johan Theodore Stracké

Johan Theodore Stracké (1817-1891) was een Duits-Nederlandse beeldhouwer. Hij werd geboren in Dorsten als zoon van een kunstschilder en beeldhouwer die zich in Arnhem vestigde. Ook zijn broers werden beeldhouwer. Hij was leerling in Brussel van Willem Geefs en Karel Geerts. Na omzwervingen in Duitsland, Engeland en Frankrijk vestigde hij zich in 1848 in Rotterdam. Daar werd Stracké docent aan de Academie van Beeldende en Technische Kunst. In de jaren zestig van de negentiende eeuw werd hij ingeschakeld voor de uitwerking van het Vondelmonument in het Vondelpark in Amsterdam, naar het ontwerp van Louis Royer. Van 1876 tot 1891 was hij directeur van de Koninklijke School voor Nuttige en Beeldende Kunsten in 's-Hertogenbosch. Bekende werken van Johan Theodore Stracké zijn onder andere het standbeeld van Hendrik Tollens in het Park van Rotterdam en het standbeeld van Jan van Nassau op het Domplein in Utrecht.